Dobrodošli na web stranicu
Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem. Intolerancija hrane je negativna reakcija na hranu ili neki sastojak hrane, koja se javlja svaki put nakon konzumiranja veće količine hrane, od strane probavnog sistema koji nije u stanju da pravilno probavi ili razloži hranu, zbog nedostatka određenih enzima.
Intolerancija sama po sebi nije alergija na hranu, kod koje je čitav imunološki (odbrambeni) sistem organizma aktivan, a nije ni trovanje koje je uzrokovano toksičnim materijama.
Intolerancija je uzrokovana povećanom razinom histamina u hrani. Histamin, se nalazi u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije kao: vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće i u prerađenoj mesnoj hrani kao: salama, šunka, slanina, kobasica, pršut, te druge namirnice kao: školjke, većina riba uključujući i riblje konzerve, konzervirani paradajz, kečap, špinat, čokolada...
Razgradnju histamina vrši enzim diamin oksidaza u probavnom sistemu. Ako je nedostatak ovog enzima, a povećan unos količine namirnica bogatih histaminom javljaju se simptomi poput glavobolje, osipa, svraba, proljeva i povraćanja ili bolova u trbuhu. Reakcije na histamin u hrani nisu alergije na hranu iako simptomi mogu izgledati isto, zbog povećanog lučenja histamina i u tijelu.
Simptomi intolerancije ne moraju se javiti uvijek, nego samo ako se određena namirnica unosi u velikim količinama ili se unosi jako često. Npr. osobe sa intolerancijom laktoze mogu bez problema uzimati mlijeko uz kafu ili popiti čašu mlijeka dnevno.