Dobrodošli na web stranicu

+387 35 289 500 08:00 - 15:00 (Pon - Pet)

Šta je to intolerancija na hranu?

ŠTA JE INTOLERANCIJA?

Intolerancije hrane je nepodnošenje nekih od prehrambenih proizvoda, a da toga često nismo ni svjesni. To je obično praćeno simptomima vezanim za probavni sistem: bol u trbuhu i grčevi, nadutost, mučnina, proljev i zatvor; a ponekad se javi i glavobolja, kožni osip i ekcem. Intolerancija hrane je negativna reakcija na hranu ili neki sastojak hrane, koja se javlja svaki put nakon konzumiranja veće količine hrane, od strane probavnog sistema koji nije u stanju da pravilno probavi ili razloži hranu, zbog nedostatka određenih enzima.

Intolerancija sama po sebi nije alergija na hranu, kod koje je čitav imunološki (odbrambeni) sistem organizma aktivan, a nije ni trovanje koje je uzrokovano toksičnim materijama.

ZAŠTO JE TEST INTOLERANCIJE HRANE IZUZETAN?
  • lako je dostupan
  • predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći
  • zavisi isključivo od odluke pojedinca
UZROK INTOLERANCIJE - HISTAMIN

Intolerancija je uzrokovana povećanom razinom histamina u hrani. Histamin, se nalazi u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije kao: vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće i u prerađenoj mesnoj hrani kao: salama, šunka, slanina, kobasica, pršut, te druge namirnice kao: školjke, većina riba uključujući i riblje konzerve, konzervirani paradajz, kečap, špinat, čokolada...

Razgradnju histamina vrši enzim diamin oksidaza u probavnom sistemu. Ako je nedostatak ovog enzima, a povećan unos količine namirnica bogatih histaminom javljaju se simptomi poput glavobolje, osipa, svraba, proljeva i povraćanja ili bolova u trbuhu. Reakcije na histamin u hrani nisu alergije na hranu iako simptomi mogu izgledati isto, zbog povećanog lučenja histamina i u tijelu.

Najčešća intolerancija je:
  1. intolerancija kravljeg mlijeka – mlijeko koje sadrži mliječni šećer laktozu, za čiju je razgradnju potreban enzim laktaza, koji nastaje u ćelijama tankog crijeva.
  2. intolerancija glutena – gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama, te njegovo nepodnošenje izaziva bolest crijeva celijakija.
SIMPTOMI INTOLERANCIJE:
  1. gastrointestinalni simptomi – najčešći : bol u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, gubitak apetita, žgaravica, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom;
  2. dermatološki simptomi – akne, ekcem, svrab, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza;
  3. neurološki simptomi – vrtoglavica, glavobolja, migrena, tenzijska glavobolja, nervoza, nesanica, nedostatak koncentracije;
  4. respiratorni simptomi – poteškoće disanja, astma, rinitis, sinuzitis, začepljenost uha, šum u uhu;
  5. psihološki simptomi – anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, mučnina, omaglica, panični napadi, napetost;
  6. lokomotorni simptomi – artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi.

Simptomi intolerancije ne moraju se javiti uvijek, nego samo ako se određena namirnica unosi u velikim količinama ili se unosi jako često. Npr. osobe sa intolerancijom laktoze mogu bez problema uzimati mlijeko uz kafu ili popiti čašu mlijeka dnevno.